꼬냑의 정의 및 법령 - BNIC 자료

 

꼬냑 업자들이 꼬냑의 생산에서부터 판매까지 꼬냑의 순수성일관성을 유지할 수 있는

일련의 제조 방법을 정의하는 데에는, 근 100년이라는 세월과 프랑스 정부의 도움이 필요

하였습니다.

 

유효한 규정을 중시하지 않는 사람들은 “꼬냑” 이라는 원산지 명칭을 사용할 권리를 가질

수 없습니다.

 

1. 꼬냑 원산지 명칭에 관한 법령

 

꼬냑 원산지 명칭 등록3가지 프랑스 국법에 의해서 적용됩니다.

 

   • 한정 지역으로 알려진 꼬냑 생산을 위한 전체 영역을 규정1909. 5. 1. 개정 법령

   • 꼬냑, 오드비 드 꼬냑, 오드비 데 샤랑떼 등의 명칭 등록을 규정한 1936. 5.15. 개정 법령

   • 한정 지역 내에서의 다양한 지역 명칭을 규정1938. 1. 13. 개정 법령

 

1) 생산 지역


꼬냑 제한 지역1909. 5. 1. 법령에 의해서 규정됩니다.

꼬냑 제한 지역샤랑떼 부분에서 샤랑떼-마리팀에 이르는 부분까지 확장되며,

샤랑떼 부분의 대부분과 뒤-세브레도르도뉴의 몇몇 지역 입니다.

 

2) 포도 농장, 포도 품종

 

오드비 증류에 사용되는 포도주와, 꼬냑, 오드비 드 꼬냑, 오드비 데 샤랑떼 등의 명칭을

사용하려면 다음의 포도 품종을 사용해야 합니다. (1936 법령)

 

   • 콜롱바르, 폴 블랑셰, 쥐랑꽁 블랑, 메슬리에 생-프랑스와, 몽띨, 세미용, 위니 블랑

   • 폴리난, 셀렉 (최고 10% 이내)

 

3) 지역 생산, 재배 영역

 

제한 영역 내에서 생산 지역은 다음 명칭으로 규정합니다. (1938 법령)

 

   • Grande Champagne 그랑드 샹파뉴

   • Petite Champagne 쁘띠뜨 샹파뉴

   • Borderies 보르더리

   • Fins Bois 팽 브와

   • Bons Bois 봉 브와

   • Bois Ordinaires or Bois a Terroir 브와 오디네르 또는 브와 자 떼르와

<참고>

 

브와 오디네르제외한 나머지 그랑드 샹파뉴, 쁘띠뜨 샹파뉴, 핀느 샹파뉴, 보르더리,

팽 브와, 봉 브와 등의 명칭을 사용하는 오드비 증류를 위한 와인은 다음 품종의 포도를

사용하여야 합니다. (1938 법령)

 

   • 콜롱바르, 폴 블랑셰, 위니 블랑

   • 폴리난, 쥐랑꽁 블랑, 메슬리에 생-프랑스와, 몽띨, 쎌렉, 세미용

     (두번째 항목의 포도는 각각 전체 포도량의 10% 이내)

 

4) 와인 발효

 

   • 설탕 추가 금지 (1936 법령)

   • 샤랑떼...............................절대 금지

   • 샤랑떼 마리팀.....................절대 금지, 논-슈가링 증명 표시 필수

   • 아르키메데스의 나사식 연속 압착기 사용 금지 (1936 법령)

 

5) 증류

 

꼬냑은 반드시 다음의 특별한 전통적 2단계 방법으로 증류합니다. (1936 법령)

 

   • 브루이압착을 사용한 샤랑떼 방식으로 증류

   • 봉 샤페라 불리는 30 헥타리터를 초과하지 않는 전통적 샤랑떼 증류기를 사용하고,

     두번째 가열에서는 25 헥타리터를 초과하지 않는 양을 가열

   • 2차 증류시 최고 알코올 함량이 72% (섭씨 15°C에서)

   • 포도 수확 다음해 3월 31일 까지 증류

 

6) 꼬냑의 상품화

 

꼬냑의 상품화꼬냑 원산지 명칭 등록을 위한 몇 가지 규정을 반드시 준수해야 합니다.

 

(1) 저장과 숙성

 

   • 현행 규정에 따라서, 오직 꼬냑사무국에서 인정하는 숙성 기간원산지의 꼬냑을,

     역시 꼬냑사무국에서 인정한 숙성 창고에서만 숙성 시켜야 합니다. (2003년 법령)

   • 리무쟁 오크, 트롱세 타입 오크, 세실 오크, 뻬동퀴아 오크 등을 사용한 오크 통에서

     숙성 시켜야 합니다.

   • 꼬냑사무국숙성 통제를 받아야 합니다. (2003년 명령)

   • 상품 판매가 가능한 꼬냑은 꽁트 2 (증류 후 24개월 숙성) 이상이어야 합니다.

 

(2) 상품화 규정

 

   • 프랑스 국내외에서 판매되는 꼬냑의 순수 알코올 함량40% 이상이어야 합니다.

     (1936 법령)

   • 알코올 도수를 낮추기 위한 증류수 또는 광물질을 제거한 과, 최종 상품의

     미세 조정을 위한 극소량설탕, 캬라멜, 오크향 차 등을 제외한 어떤 첨가물도

     넣을 수 없습니다. (1921 법령)

   • 라벨 상의 표시 내용 명령 :

     - 꼬냑, 오드비 드 꼬냑, 오드비 데 샤랑떼 등의 종류 구분

     - 술의 용량

     - 알코올 도수 (반드시 % vol)

     - 꼬냑 이름 또는 회사 이름, 생산자 주소, 병입자 이름 또는 EU내의 공급자 이름

     - 원산지 명칭 (단 그랑드 샹파뉴, 쁘띠뜨 샹파뉴 등의 세부 지역 명칭은 생략 가능)

     - 전면 라벨 또는 후면 라벨 중 동일한 곳에 모두 표기해야 합니다.

 

(3) 숙성 명칭에 관한 규정

 

꼬냑의 숙성 기간에 따른 명칭의 사용은 꼬냑사무국의 정부 감독관의 결정에 의합니다.

 (1983 결의)

 

Fine : 원산지 명칭 등록에 의거하여 생산되는 오드비의 이름이 없는 경우에는 Fine

          단어를 사용할 수 없습니다. (1928년 법령)

 

<참고>

 

   • Fine Champagne (핀느 샹파뉴)는 50% 이상의 Grande Champagne (그랑드 샹파뉴)

     오드비와, 나머지를 Petite Champagne (쁘띠뜨 샹파뉴) 오드비를 혼합한 경우의

     원산지 명칭 등록을 위한 이름입니다. (1938년 법령)

   • Grande Fine ChampagneGrande Champagne와 같은 의미 입니다. (1938년 법령)

   • Petite Fine ChampagnePetite Champagne 와 같은 의미 입니다. (1938년 법령)

 

 

Compte (꽁뜨 : 증류 직 후 = Compte 0, 1년 숙성 = Compte 1)

 

 Compte 2 : 3 Etoiles (트르와 에뜨왈레 = 3 Stars), Selection, de Luxe,

                    VS (Very Special), Grand Choix (그랑 슈아 = Grand Choice),

                    Surchoix (쉬르슈아 = 극상의, 최우수)

 Compte 3 : Superieur (쉬페리외르)

 Compte 4 : Vieux (비유 = Old), VO (Very Old), VSOP (Very Superior Old Pale),

                     Reserve

 Compte 5 : VVSOP, Grande Reserve (그랑드 레제르브)

 Compte 6 : Extra, XO (Extra Old), Napoleon, Royal,

                    Tres Vieux (트레 비유 = Very Old),

                    Vieille Reserve (비에이 레제르브 = Old Reserve) 

 

그 외의 다른 표현 허용 (Maker 사용 이름 : 1983. 8. 23. BNIC 결정)

Compte 2

3 Etoiles, Selection, De Luxe,

VS, Grand Choix, Surchoix,

* (1 Etoile)

** (2 Etoiles)

**** (4 Etoiles)

***** (5 Etoiles)

Ambassade

Anniversaire

Armoiries

Blason

Blond

Carte Blanche

Choix de la Maison

Constellation

Couronne

Crest (1)

Crown (1)

Diplomat (1)

Drapeau

Dry (1)

Echanson

Ecusson

Ecusson Rouge

E.L.

Elegance

Festival

Fin

Fleurons

Gala

Gastronome

GCS

Maison

Major

Mondial

Mon General

Monopole

Monsieur

One Cluster (1)

One Shield (1)

Pavillon

Predilection

Prestige

Privilege

Promotion

Qualite Speciale

Rassis

Record

Regal

Regal des Gourmets

Sans Souci

SE (Special Europe)

Seduction

Select (1)

Selection ***

Selection du Domaine

Selection du Lys

Selection Speciale

SL (Specially Light) (1)

Signature

Soleil

Souvenir

Special

Special ***

Special Dry (1)

Special Gastronomie

Special Pour Cuisine

Special Pour Fruits

Special Proprietaire

Special Selection (1)

Splendid Selection (1)

Three Clusters (1)

Three Crown (1)

Three Shileds (1)

Trois Couronnes

Trois Diamants

Trois Etoiles Luxe

Trois Poignards

Tropical de Luxe

Two Clusters (1)

Two Shields (1)

Very Special (1)

VL (Very Light)

VSS (Very Special Selection)

 

Compte 3

Superieur,

Etoiles : plus de 5 alignés

Cuvee Superieure

Cuvee Tres Bonne

Grande Selection

Qualite Superieure

 

Compte 4

Vieux, VO, VSOP, Reserve,

Qualite Rare

Rare

Very Superior Old Pale (1)

VOP

VSO

VVS

 

Compte 5

VVSOP, Grande Reserve,

Private Reserve (1)

Reserve de Ma Cave

Reserve du Domaine

Reserve Familiale

Reserve du Logis

Reserve Maison

Reserve Particuliere

Reserve Personnelle

Reserve (du) Producteur

Reserve du Proprietaire

Reserve de la Propriete

Reserve Speciale du Maitre de Chai

Reserve Superieure

Reserve du Vieil Alambic

Reserve du Viticulteur

Souvenir VSOP

 

Compte 6

Extra, XO, Napoleon,

Royal, Tres Vieux, Vieille Reserve,

Age D'Or

Ancestral

Ancestrale Reserve

De Famille

Casque D'Or

Consul

Cour Imperiale

Directoire

Excellence

Extra Vieille Or

Extra Vieux

Flamme D’Or

Gold (1)

Gold Reserve

Goutte D’Or

Grand Age

Grand Aigle

Grand Siecle

Grande Armee

Heritage

Hors Classe

Hors Pair

Imperial

Marechal

Mathusalem

Le Meilleur de la Maison

Nec Plus Ultra

Old Vintage (1)

Regence

Reserve des Ancetres

Reserve des Grands Ducs

Reserve Limitee

Reserve Personnelle Limitee

Royal Quality (1)

Sans Age

Sans Rival

Selection des Ancetres

Supreme

Tradition Imperiale

Tres Rare

Tres Vieille Reserve

Tres Vieux

Venerable

Vieille Reserve

Vieille Reserve Ancestrale

XL

 

 

Definition of Cognac and Decrees

 

Nearly a century and the assistance of the French government were needed for Cognac

professionals to define a line of conduct that preserved the genuine identity and

uniqueness of cognac, from its production to its marketing. Those who did not respect

regulations in force would not have the right to use the "Cognac" Controlled Appellation

of Origin.

 

Decrees of the Cognac Appellations of Origin

The Cognac Controlled Appellation of Origin is governed by three main French national

documents:

 

The Production Area

 

The Cognac Delimited Region was determined by the Decree of 1 May 1909. It extends

throughout the Charente-Maritime department, through most part of the Charente

department, and several districts of Deux-Sèvres and Dordogne.

 

Vineyard, Grape Varieties

 

Wines used for eaux-de-vie distillation and receiving the controlled appellations

"Cognac", "Eau-de-vie de Cognac" and "Eau-de-vie des Charentes" come from the

following grape varieties (1936 Decree):

  • Colombard, Folle Blanche, Jurançon blanc, Meslier Saint-François, Montils, Sémillon, and Ugni Blanc.
  • Folignan, Sélect (each representing a maximum of 10% of the grape variety).  

Local Product, Growth Areas

 

Within the Delimited Region, production areas were defined for each of the following

appellations (1938 Decree):

  • Grande Champagne
  • Petite Champagne
  • Borderies
  • Fins Bois
  • Bons Bois
  • Bois ordinaires or bois à terroir  

 

Note

 

Wines used for eaux-de-vie distillation that have given way to the controlled appellations

"Grande Champagne", "Petite Champagne", "Fine Champagne", "Borderies", "Fins Bois",

and "Bons Bois" come from the following grape varieties (1938 Decree):

  • Colombard, Folle Blanche, and Ugni blanc
  • Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Montils, Sélect, and Sémillon
  •                            (each representing a maximum of 10% of the grape variety)

Vinification

  • Sugaring ban (1936 Decree)
  • Charente................................... Absolute ban,
  • Charente Maritime..................... idem, plus the requisite of presenting a proof of
  •                                                    non-sugaring.
  • Prohibition of the use of a continuous press (the Archimedes' screw press) to
  •                                                    press the grapes (1936 Decree).

 

Distillation

 

Cognac is distilled following a specific, traditional, two-stage method (1936 Decree):

  • Charentais procedure by "brouillis" and pressing.
  • Use of a traditional Charentais still of a total capacity not exceeding 30 hl and a
  • maximum load of 25 hl for the second heating known as "bonne chauffe".
  • Maximum alcohol content of distillate: 72 % vol. at 15°C (59 ºF).
  • Maximum distillation date: March 31 of the year following the harvest.

 

Cognac Commercialization

 

Cognac's commercialization must respect a set of rules in order to carry the Cognac

Controlled Appellation of Origin.

 

Storage and Ageing

  • Ageing may only take place in a cellar authorized by the BNIC, with valid Cognac certificates that prove wine age and origin that only the BNIC is authorized to issue for export operations, according to current legislation in force. (2003 Order)
  • In oak casks (with Limousin or Tronçais-type oak, "sessile" or "pedunculate" oak, based on usage).
  • Age control by the Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) (2003 Order).
  • Minimum ageing for marketable Cognac: count 2 (24 months following the end of the distillation period)

 

Commercialization Rules

  • Minimum pure alcohol content to be sold to customers in France and abroad: 40 % vol. (1936 Decree).
  • Ban on any addition(1921 Decree) with the exception of:
  • reduction with distilled or demineralized water
  • sugar, caramel, oak herbal tea (to fine-tune the final product).
  • Mandatory mentions on the labels*:
  • The denomination (Cognac, Eau-de-vie de Cognac, or Eau-de-vie des Charentes)
  • The capacity (community directive EU75/106 lists usable volumes)
  • V.A.T. (in % vol.)
  • The name or company name and address of the manufacturer, the packager, or vendor established within the European Community (community directive EU2000/13).
  • The AOC or Controlled Appellation of Origin. However, and taking into account the reputation of the Cognac Appellation, this mention is not required for the Appellations of the Delimited Production Area (such as the Grande Champagne, Petite Champagne, etc...). It remains mandatory for all other appellations.

*in the same visual area (on the main label or the back label) :

 

Rules Regarding Ageing Designations

 

A decision of a Government Commissioner for BNIC (1983 Decision) established the use

of the designations based on the ageing period of Cognacs that made up the blends.

 

FINE

 

The word "Fine" cannot be used unless it is accompanied by the name of an eau-de-vie

of a wine or cider producing controlled appellation of origin. (Law of 1928)

Note

  • "Fine Champagne" is a controlled appellation of origin composed of a mixture of Grande and Petite Champagne eaux-de-vie, carrying at least 50% of Grande Champagne. (1938 Decree)
  • "Grande Fine Champagne" is a synonym of
    "Grande Champagne". (
    1938 Decree)
  • "Petite Fine Champagne" is a synonym of
    "Petite Champagne". (
    1938 Decree)

 

Cognac Controlled Appellation of Origin Documents

 - Decree of May 1, 1909, as modified
 -
Decree of May 15, 1936, as modified
 -
Decree of January 13, 1938, as modified
 -
Decree of August 19, 1921
 -
Law of February 20, 1928
 -
Decision of the Government Commissioner for BNIC of August 23, 1983
 -
Order of July 27, 2003, as rectified

See also

·  Delimited Region

·  Distillation

·  Harvest

·  Ageing

·  Reading a Label

 

 

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